Efterkontroll nr tre

Det börjar bli rutin nu. Jag kommer till sjukhuset med taxi, anmäler mig och går direkt in till sköterskan. Där lägger jag mig på britsen och alla prover tas och blodtryck kontrolleras. I dag skulle resten av agrafferna tas bort men när en del var borta började det blöda ur såret på ett ställe. Då ville sköterskan inte fortsätta innan läkaren hade tittat hur det såg ut och när han kom sa han att det såg bra ut men att resten av agrafferna får sitta kvar till nästa gång. Bara för säkerhets skull.

Jag blev omplåstrad och fick nytt förband på magen och sedan fick jag ta mina medhavda mediciner. Det är väldigt viktigt att provtagningen sker innan jag tar medicinerna för att se avstötningsmedicinernas koncentration i blodet. Efter den obligatoriska vägningen, som visade att jag håller vikten, kunde jag återigen ringa sjukresors växel och sedan sätta mig och vänta på taxin. Det är på en gång både lyxigt och lite jobbigt att åka taxi. Jag brukar sätta mig i baksätet och inte säga så mycket mer än godmorgon när de hämtar mig men ofta vill chauffören prata och då ställer jag upp på det. I dag gick chauffören ut och öppnade dörren till framsätet och då satte jag mig där. Visst, jag tycker att det är kul att prata med trevliga människor men det skulle vara skönt att få sätta mig i min egen bil och bara köra och vara tyst. Snart blir det så.

Jag har gått några små promenader ensam med hundarna nu och i dag kändes det som om jag kanske snart kan utöka till tjugo minuter i väldigt långsam takt. Men jag måste stanna och andas djupt lite då och då för djupandningen fungerar inte medan jag går. Men jag tycker att jag gör fantastiskt framsteg. Det säger även alla vårdpersonal jag träffar. Det är bara två veckor och två dagar sedan operationen och jag har kommit så här långt.

Nu börjar funderingarna kring donatorn av min lever komma. Jag har inte tänkt så mycket på den sidan av saken förut men nu dyker tankarna och frågorna upp. Men det är frågor som jag aldrig får svar på så jag får fortsätta att fundera och fantisera. Jag är väldigt, väldigt tacksam för att denna fina person valde att donera sin lever och kanske även andra organ. Mitt liv kanske inte räddades men min livskvalitet räddades definitivt.

Annonser

2 reaktioner på ”Efterkontroll nr tre

 1. Min mor gick bort helt oväntat när hon fick en stroke när hon var 48 ¨år. Helt kärnfrisk innan. När hon var hjärndöd fick jag frågan om donation. Mamma o jag hade aldrig diskuterat ämnet, jag fick bestämma själv. För mig var det självklart att hjälpa någon annan om det var möjligt. Det enda de kunde ta tillvara var hornhinnorna, inte mycket att göra, det andra i kroppen var påverkat eller förstört. Ska man donera ska det ju vara schyssta grejer..
  Jag har aldrig haft en tanke på att det kanske inte var min mammas vilja, hon fanns inte längre o därmed var det mitt beslut.
  Om jag fick bestämma skulle alla skänka vad de kan vid dödsfall, jag kan inte begripa varför man inte skulle göra det.

  Gilla

  • Jag känner precis likadant, det är självklart att de får ta vad de behöver av det jag kan erbjuda den dagen då det är dags. Jag har stått i donationsregistret i många år och skrattat lite bittert inombords när först njurar och sedan lever krånglade. Men det finns ju fler organ att donera så jag finns kvar i registret. Visst är det svårt att förstå varför någon skulle säga nej men jag försöker respektera om t ex religiös övertygelse ger rädsla för hur ett annat liv efteråt skulle påverkas. Det är så främmande för mig att tänka så men många tror på saker som jag inte alls förstår och jag vill respektera dem trots min skepticism. Jag har aldrig velat övertala någon att bli donator men jag ber gärna att de ska tänka igenom saken och ta ett beslut. Jag tycker att det förslag om ny donationslag som finns är bra och jag hoppas att det blir verklighet. Det är bättre att de som inte vill donera säger till om det och att man annars utgår från att det är ok att ta organen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s