Många turer och olika besked

Det jag skrev i förra inlägget har ändrats och i vissa fall ändrats igen och nu stämmer inte mycket av det som planerades då.

Tanken var att jag skulle få åka hem redan i morgon men levervärdena blev förhöjda och här gäller försiktighetsprincipen. Jag skickades ner till röntgen för att en leverbiopsi skulle göras och eftersom det fanns risk för att höjningen av värdena tydde på avstötning så ändrades förutsättningarna för hemgång. Vid en avstötning är det vanligt att en tredagars kortisonbehandling sätts in och eftersom ett svar på biopsin skulle dröja ett dygn så kunde ingen säga hur det skulle bli. Vänta och avvakta alltså.

Samtidigt konstaterades att problemet med att kissa kvarstod så jag fick en kateter insatt igen. Men jag mådde fortfarande lika bra och hade så gott som ingen smärta.

Vid ronden i dag sa läkaren att levervärdena har gått ner igen av sig själva och att det troligtvis betyder att allt är bra. Men ingen kan veta säkert innan svar på biopsin kommit. Han trodde i alla fall att det skulle kunna innebära utskrivning i morgon. Jag vågade inte riktigt lita på det och det var ganska klokt. Senare kom besked att biopsin visade tecken på en antydning till avstötning men en så svag sådan att jag inte behöver en kortisonkur. I stället ska doseringen av immunsuppressiva mediciner ökas och det bör räcka. Det är inte troligt att jag kan åka hem i morgon men kanske tisdag eller onsdag. Och nu vet vi ju att det aldrig går att lita på förhandsbesked. De gäller bara så länge inget annat tillstöter.

De vill inte låta mig ha EDA:n längre. Allt med slangar till kroppen innebär smittorisk och därför vill de koppla bort sådant så fort som möjligt. Det betyder att jag har förlorat min väldigt effektiva smärtlindring och nu känner jag hur bra den var. Jag får morfin i tablettform och det tar bara bort den värsta smärtan. Får jag inte mer hjälp innan sovdags så har jag en jobbig natt framför mig. Men jag mår egentligen lika bra som förut enligt alla prover. Det är bara så att jag verkligen känner hur det känns att vara transplanterad nu.

När EDA:n togs bort kunde även katetern tas bort och den här gången fungerar det utan problem. Plötsligt är jag fri att röra mig utan att hela tiden skjuta en ställning med olika påsar framför mig. Det blev en konstig tomhet men det kändes som en skön frihet. Och det blev så mycket lättare att bära brickan med mat.

Matlusten kom definitivt inte tillbaka när morfinet sattes in. Snarare tvärtom. Jag har beställt ett antal flaskor med näringsdryck som levereras hem på tisdag så jag är förberedd även på det planet. Min syster skrev att hon har städat hos mig så att det ska vara så lite hundhår, smuts och andra bakterier som möjligt när jag kommer hem. Så himla snällt gjort. Men helt bakteriefritt kan det aldrig bli och det bekymrar inte mig. Men allt känns väldigt märkligt och jag har svårt för att ta in att jag nu har en annan persons lever i mig. Det måste nog få ta lite tid innan det sjunker in.

2 reaktioner på ”Många turer och olika besked

 1. Hoppas du blev ordentligt smärtlindrande inför natten Ingrid och fick sova gott. Tufft att möta upp smärtan när EDAN avvecklas.
  Härligt att få komma hem till ett nystädat hus! Håller tummarna för att utvecklingen i din återhämtning håller i sig!
  Kram

  Gilla

  • Tack, du är så snäll 😄
   Ja, det var lite tufft men redan dagen därpå blev mycket bättre. Smärtan är helt ok dagtid men på natten hjälper vi till lite med en insomningstablett 😆
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s