Utredning på Sahlgrenska – tredje och sista dagen.

Skrivet 4 december 2015 

Den här dagen har mest inneburit väntan. Jag hade ett inbokat möte med en kirurgläkare på förmiddagen men efter det var schemat tomt fram till 14.00, då konferensen med alla som deltagit i bedömningen var klar. Kirurgens kommentar om min lever var att ”det var en stadig pjäs”. Jag hade inte riktigt förstått tidigare att även levern, och inte bara cystorna, har vuxit mycket. Jag visste att levern är förstorad men nu fick jag veta att ju mer plats cystorna tar på levern desto mer måste levern växa för att fortsätta fungera. Det är ganska fantastiskt att det fungerar så. När organet känner att det inte orkar jobba på så ser det till att växa för att få mer kraft 🙂 Till slut, som i mitt fall, finns det inte plats att växa mer utan levern tränger undan och trycker ihop andra organ. Det är inte hållbart i längden så när det blir för stora besvär av det måste något göras.

När jag och sonen kom för att få besked om vad som beslutats möttes vi av en stort leende läkare som tog emot oss med så mycket värme att det kändes som om vi varit länge saknade vänner. Han gav mig det besked jag så gärna ville ha. Nu är jag uppsatt på väntelistan och det är bara att se till att ha väskan packad, att vara tillgänglig dygnet runt och att vänta på telefonsamtalet.

Hur det känns? Glädje, hopp och en liten gnutta nervositet. Det är svårt att ta in att jag faktiskt är där nu. Det finns inga ”kanske” längre utan nu är det verklighet. Väntan kan bli lång men det är ok nu när jag vet att jag kommer att bli av med min sjukdom. Den här sjukdomen kan inte återkomma på en ny lever.

Riskerna är jag inte särskilt orolig för. Jag bedöms som ovanligt stark och frisk och min kropp kommer att orka med både operation och återhämtning på ett bra sätt. Där har jag en stor fördel jämfört med många andra leversjuka som ofta är väldigt påverkade och härjade på andra sätt.

Just nu är jag väldigt sliten och trött. Smärtorna i buk och rygg är jobbiga men jag känner mig ändå väldigt glad och förväntansfull. Efter en lång väntan och förmodligen en lång process har jag stor chans att må mycket, mycket bättre. Det hoppet och den förväntan gör att livet plötsligt blev riktigt bra 🙂

  1. Ohh va spännande! Håller tummarna för dig att du inte behöver vänta för länge!
    Jag var själv i kontakt med kirurg på Sahlgrenska förra veckan. Han var för lite förundrad över att jag mår så bra som jag gör trots min gigantiska lever. MR undersökningen visade att den ej har växt sedan tidigare undersökningar… Skönt det!
    Massa Lycka till nu Ingrid Och God jul🙏🏻/ Jessica

  2. Tack snälla Jessica och stort tack igen för att du gav mig tipset som ledde hit 🙂 Jag vet inte om du är nöjd med att avvakta eller hur du tänker men om du inte har så stora besvär så förstår jag om du helst väntar. Jag är bara glad för att jag ska bli av med den här sjukdomen. Inte många leversjuka kan vara säkra på att bli friska från sin sjukdom efter en transplantation men det kan vi 🙂 Vi kan få andra besvär men inte det här.
    Kram och God jul till dig också ❤


  3. Hej Ingrid, skönt att höra att du ska få hjälp med din lever. Hoppas att väntan inte blir för lång. Vem vet vi kanske träffas där. Lycka till 😘

  4. Vi får hoppas på att det snart blir vår tur 🙂 Om vi träffas där måste vi nog köpa en lott 🙂 men världen är ganska liten ibland så det är ju inte omöjligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s