Tiden innan operation

Skrivet 20 mars 2014 

Ännu en gång gick jag och väntade. Först och främst ville jag hitta en kallelse från landstinget så att jag skulle ha ett datum att rikta in mig på. Den dröjde några veckor och under tiden hann vi tillbringa en vecka i Åre och min svägerska kom och hälsade på oss där. Det var skönt att bli lite distraherad och att få tänka på något annat men hela tiden kände jag ju av levern och hur det tryckte åt alla håll i magen. Det blev inte som det brukar vara under vår Årevecka. Jag har slutat åka skidor för många år sedan men det brukar bli många och långa promenader och den här gången fick jag se hur min man och svägerska vandrade iväg och jag gjorde små rundor nere i byn där inga backar fanns. Vi hade i alla fall en väldigt skön och kul vecka och när vi kom hem igen kom brevet med kallelsen.

Några veckor återstod tills det var dags för inskrivning på sjukhuset och jag funderade en hel del. Jag förstod att de buksmärtor jag faktiskt känt flera år tidigare, och som jag då trodde berodde på mina njurproblem, troligtvis var mina cystor som bråkade redan då. Jag kunde aldrig riktigt förstå varför jag fortfarande hade ont ibland efter njuroperationen och efter besked om att njurarna fungerar fint. Jag gjorde flera kontroller av njurarna och visserligen är funktionen sämre på ena sidan men de fungerar som de ska. Ändå hade jag kvar smärtan. Även i ryggen har jag känt dessa smärtor länge och även där har jag skyllt på njurar och på mina reumatiska besvär. Nu började jag tänka att förmodligen berodde en del av den värken också på levern. Jag kom på att jag hade haft besvär med att ligga på magen när jag solade de senaste åren och nu fick även det sin förklaring. Tänk så många tecken det fanns och jag fattade ingenting, eller kanske jag inte ville fatta eftersom jag hade tillräckligt att tänka på ändå.

Så kom då dagen när jag skulle skrivas in inför operationen. Det var en torsdag och sedan skulle jag infinna mig igen på måndag morgon när ingreppet skulle ske. Jag vet inte varför det går till på det sättet i Östersund men det har väl någon praktisk förklaring för vi var ganska många som skrevs in flera dagar i förväg. Jag träffade sjuksköterska, narkosläkare och läkare och möttes av ett stort intresse för min sjukdom. Ingen hade någon tidigare erfarenhet men jag blev försäkrad om att läkaren som skulle utföra ingreppet kunde sina saker och brukade göra lite ovanliga saker. Jag hade ju träffat honom tidigare och kände ett förtroende även om han också var ganska exalterad över min lever. Jag åkte hem igen med instruktioner om fasta och mediciner och jag var så väldigt förväntansfull och såg verkligen fram emot måndagen. Jag skulle få bli av med mina besvär och dessutom få bli lite ompysslad och ha det skönt något dygn. Jag räknade timmarna för vid den tiden hade jag besvärligt med även små korta promenader och jag ville bara få ingreppet gjort.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s