Nu har det börjat…

Skrivet 10 juli 2015 

Det som har börjat är alla provtagningar, undersökningar, vaccinationer och tandläkarbesök som måste vara gjorda innan själva transplantationsutredningen i höst. Hittills har jag klarat av tandläkarundersökningen, ultraljud och lungröntgen. Kallelser har kommit till bentäthetsmätning, njurfunktionsmätning och till ett möte då diverse vaccinationer ska planeras in. Jag har ju redan tidigare klarat av arbets-EKG, spirometri och ultraljudsundersökning av hjärta så det slipper jag nu. Jag vet faktiskt inte om detta är allt som måste vara klart innan jag får komma till Sahlgrenska. Kanske kommer det någon mer kallelse men jag hoppas att det räcker nu. Det är ett väldigt rännande till sjukhuset hela tiden.

Jag ska absolut inte klaga. Det är ju det här jag vill och jag hoppas verkligen på att bli godkänd för transplantation. Men jag ska erkänna att jag fick en liten släng av nervositet och kanske lite rädsla när min läkare sa att nu skulle det sätta igång. Det blev plötsligt verkligt. Förut har det varit något diffust som jag inte riktigt har trott på men nu finns chansen att jag får som jag vill. Det är nog inte konstigt att jag känner mig ensam och saknar min man extra mycket. Det är drygt ett år sedan olyckan men längtan kommer alltid att vara lika stark och nu behöver jag honom. Jag vet att jag fixar det på egen hand, med hjälp av barn och släkt, men ibland känns det jobbigt att man alltid ska behöva vara så stark och självständig.

Nu är jag ständigt illamående. Det är precis som om min kropp skriker att den är gravid. Symptomen är liknande men det kanske inte är så konstigt eftersom båda tillstånden kännetecknas av en växande klump i buken och det som växer påverkar väl på liknande sätt. Jag har via en fb-grupp fått info om att PLD (polycystic liver disease) påverkar tyngdpunkten i buken och det gör att värk i ländrygg, höfter och knän är vanligt. Tänk om min svårdiagnostiserade värk i de regionerna beror på min leversjukdom. Då finns det kanske ett litet hopp om att även det kan bli bättre om jag får en transplantation. De problemen är också något som många gravida känner igen men det finns en del som skiljer tillstånden åt också. Smärtan som blödningar i cystorna ger kände jag aldrig som gravid och inte heller utmattningskänslan som kommer ibland utan att jag har ansträngt mig.

Jag var hos en läkare på vårdcentralen för några dagar sedan. Jag behövde ett nytt sjukintyg och eftersom jag nyligen har flyttat fick jag träffa en ny läkare. Återigen blev jag påmind om hur lite de flesta läkare vet om min sjukdom. Han hörde ordet ”transplantation” och började prata om leversvikt. Jag började säga att jag har bra levervärde men då avbröt han mig och sa lite hetsigt att det finns ju en anledning till att de vill transplantera mig. Sedan nämnde han leversvikt flera gånger igen och jag orkade inte bry mig om att tala om hur fel han hade. Det kändes inte viktigt. Jag  behövde bara få mitt sjukintyg men jag fick inget som helst förtroende för den läkaren. Tyvärr är det honom jag är listad hos och alternativet är att återvända till min förra läkare på annan ort. Jag kanske kan undvika att träffa honom så länge jag har andra läkarkontakter. Han ifrågasatte varför jag kom till vc för ett sjukintyg när jag kan be en specialist om det. Att jag har andra problem som de specialisterna inte har något att göra med verkade inte spela någon roll. Men om jag kan få sjukintyg från annat håll så gärna för mig.

Nu hoppas jag att alla prover och undersökningar ska visa att det inte finns några hinder för en transplantation. Någon gång i höst vet jag om jag hamnar på listan.

  1. Håller tummar & tår för dig!!!
    Kram Jessica

  2. Tack snälla Jessica 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s