Kortsiktiga lösningar

Skrivet 24 januari 2015

Det verkar som om det är det som gäller. Det finns väl inte så många alternativ så jag måste nog acceptera att problemen åtgärdas vartefter de dyker upp.

I förrgår ringde en sköterska från kirurgmottagningen och ville höra sig för lite om mina problem. De skulle ha ett möte på eftermiddagen där de bl a skulle diskutera mitt fall. Jag berättade om min brist på ork, om smärtor i både rygg och mage, om tryckkänslor och om att jag nu även har fått stora sömnproblem. Hon lovade återkomma så snart hon kunde.

Redan dagen efter ringde hon igen och berättade att de har beslutat sig för att först ska jag kallas till en skiktröntgen för att det ska utredas hur många cystor som är störande. När de har tittat på bilderna ska jag få komma för ett samtal och troligtvis blir det så att en eller flera av de största cystorna ska punkteras och tömmas vid en ultraljudsundersökning. Detta ska göras för att testa om jag känner mig bättre av det och om det blir en förbättring ska samma cystor opereras bort. Inom två veckor ska jag få komma till röntgen och inom en månad ska även samtalet ha hunnits med.

Jag sa att detta innebär troligen att omkringliggande cystor växer till sig i stället och frågade om det är meningen att jag ska behöva liknande åtgärder varje år. Det är trots allt inte ens ett år sedan senaste operationen. Nej, så ska det inte behöva bli svarade sköterskan och tillade att transplantation är inte aktuellt så länge levervärdena är bra och det är bara ett fåtal transplantationer som har skett p g a cystor. Det är inte riktigt den uppfattningen jag har fått från annat håll men jag kan inte påstå att jag längtar efter en sådan lösning så något inom mig pustade ut. Samtidigt vill en liten del av mig hellre ha en lösning som innebär att jag kan bli frisk även om det är en lång och jobbig väg dit.

Som jag mår nu går jag med på vad som helst som hjälper mig att må bättre även om det bara är en kortsiktig lösning. Det värsta är nog sömnbristen. Jag är inte van vid att ha svårt att sova. Jag har alltid varit tacksam för min goda nattsömn. Nu är jag ständigt trött, ibland utmattad och det påverkar så mycket annat. Värktabletterna tar inte bort all smärta och tryckkänsla men de gör mig dåsig och med hjälp av dem lyckas jag slumra till i halvsittande ställning några timmar ibland. Det är nog bara att ställa in sig på att det kommer att vara så här i åtminstone drygt en månad till men sedan hoppas jag att de planerade åtgärderna ska göra nytta, åtminstone ett tag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s