Jaha!

Skrivet 1 april 2014 

Som jag trodde så blev jag inte så mycket klokare av återbesöket hos läkaren. Jag fick visserligen veta att jag har lite vätska i ena lungan och att det är därför jag får så ont vid djupandning. Det skulle bli bättre av sig själv sa han så då får jag väl tro på det. Jag berättade att jag är öm på flera ställen och att hela levern molvärker, inte så väldigt mycket men tillräckligt för att vara störande, och det trodde han beror på att det kan vara både vätska och andra saker som kommer emot baksidan av de opererade cystorna. Jag fick även bekräftat att det inte gör något om jag får ont av att anstränga mig, ingenting går sönder. Men jag fick inga besked om vad som väntar framöver och det är nog det jag helst vill veta.

Det kan hända att jag blir bättre men det kan även bli så att det blir oförändrat eller t o m sämre och om det inte blir bättre så ska jag höra av mig igen. Så länge jag har mina ca 20% hel levervävnad så kommer inget mer att göras om inte jag har stora besvär. På min fråga om det finns en chans att cystorna kommer att låta bli min friska del fick jag ett litet skratt till svar och en motfråga: du vill gärna ha ett ja på den frågan va?. Ja, det vore fint, sa jag men självklart finns det inget säkert svar.

Om det nu är så att ingen förbättring sker eller om jag blir sämre, så kan det bli fråga om ny röntgen, ny operation eller att de punkterar cystorna vid en ultraljudsundersökning. Och skulle cystorna angripa min friska leverbit så återstår transplantation men det lät inte som om han riktigt ville tro på det alternativet. Plötsligt sa han också att jag har lite högt kreavärde och det kan bero på att jag har några cystor på njurarna också. Det visste jag men jag passade på att fråga om han trodde att det kan bli fler cystor även där. Det kan man inte veta, det kan bli så svarade min läkare. Jag vet att det är väldigt vanligt att cystor finns både på lever och njurar samtidigt men hittills har jag trott att det bara är min lever som är benägen att bilda så många cystor (ja, mjälten också men den räknar jag inte).

Jag ser nu, när jag läser igenom vad jag skrivit, att jag visst fick en del svar men samtidigt vet jag lika lite som förut om hur det blir. Men att bara vänta på att något ska hända orkar jag inte längre. Nu ska jag börja anstränga min kropp så mycket det går för att kanske kunna få igång någon slags förändring. Det är inte farligt bara för att det gör ont och om bara vätskan i lungan försvinner så ska jag kämpa ännu hårdare.

 1. Hej, jag förstår din frustration över att inte få begripliga svar. Tyvärr så är det så i mitt fall att de har aldrig kunnat förutse hur fort cystor kommer att växa. Jag har haft cystor på levern och njurarna sedan 2001 och det är först nu som mina värden är ordentligt försämrade. Jag tror att det är dina värden som avgör nästa steg och att bara gå och vänta är olidligt.

  Det är bra att du verkligen försöker komma igång men gör det i etapper och ibland räcker det med att bara få lite sol, det behöver inte alltid vara att man ska genomföra ett maraton.

  Hoppas att du slipper din smärta inom kort och att det inte tillstöter några komplikationer.

  Njut av sol och familjen 🙂

  Kram Marlene

 2. Ja, ibland är det bra att en klok människa strukturerar upp saker som man själv är alldeles för frustrerad för att inse. Tack för det 🙂 Jag förstår att jag har för bråttom men att vänta tills jag blir äldre och kanske inte orkar av andra orsaker känns inte så kul. Det är ju också så att jag vill kunna fungera för andra personers skull, inte så kul att alltid få till svar att jag inte orkar. Det är kanske därför jag tycker att det kan vara värt att kämpa och stå ut med obehaget.
  Sol ser jag till att få och tack och lov att man kan få njuta av den och min familj är bäst så jag är egentligen ganska nöjd. Jag ska kämpa men på ett sansat sätt.
  Kramar tillbaka.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s