Ingen åtgärd

Skrivet 26 oktober 2014

Jag har pratat med den kirurg som har fått ta hand om min leverproblematik här i Linköping. Det var ett ganska långt samtal där han beskrev varför jag hade så lång och jobbig återhämtningsperiod efter operationen för åtta månader sedan. Enligt honom beror det på de blödningar som blev och att det samlades blod som låg kvar länge och orsakade smärta. Han förstod att jag inte gärna vill vara med om det igen men förklarade att det inte alls är säkert, det är t o m osannolikt, att jag skulle få det likadant vid en ev ny operation.

Vi pratade om hur jag mår nu och hur jag själv upplever att jag klarar av det. Jag sa som det var, att jag har besvär med både tryckkänsla och smärta och att jag har svårt att gå långa promenader men att jag i alla fall nu kan både gå och prata samtidigt. Eftersom jag själv inte upplever situationen som värre än att jag klarar av det kom vi överens om att inget ska göras nu men om jag återigen får svårt att orka gå när jag pratar så är det dags att jag hör av mig igen.

Han har tittat på röntgenbilderna från Östersund och konstaterade att jag har massor av små cystor som täcker en ganska stor del av levern. De sitter så tätt så att vid en första titt verkar det som om det är en enda jättestor cysta. Men när man tittar noggrannare ser man att det bara är en stor mängd små cystor. En del av dem är större än 8 cm och det är dem man skulle kunna göra något åt. Risken är då att intilliggande cystor växer till sig snabbt i stället.

Jag är väldigt nöjd med att avvakta. Jag har, som sagt, ingen bra erfarenhet av tidigare operation och vill inte riskera att gå igenom något liknande om det inte finns en stor chans att det verkligen ska bli bättre. Jag har varken ork, lust eller möjlighet att vara så påverkad under lång tid igen. Eftersom jag numera lever ensam med mina två hundar skulle det ställa till stora praktiska problem. Mina hundar är 10 och 12 år gamla och jag hoppas att de lever länge till. När den dagen kommer då jag inte har dem hos mig längre kan jag vara beredd på att vara orkeslös en period men till dess får allt min lever se till att sköta sig och inte ge mig större besvär än nu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s