Hur det började

Skrivet 18 mars 2014

Efter att levt med smärta i många år kom jag för några år sedan till reumatologmottagningen och rutinmässigt togs prover av alla möjliga slag. Läkaren tyckte att jag hade för högt kreatininvärde (njurfunktionsvärde) och skickade mig vidare till ultraljudsundersökning. Vid denna undersökning sa röntgenläkaren att min lever har en benägenhet att bilda cystor men att de var ofarliga och sedan nämnde inte någon detta igen. Jag var ju där för att undersöka njurarna och det visade sig att jag hade njurprolem som ledde till att jag fick gå med en slang från ena njuren som gick ut genom ryggen och till en påse på benet (nefrostomi). Efter åtta månader med denna påse, jag kallade den för Nefrodite bara för att få en lite positivare känsla för den, blev det operation och sedan dess fungerar njuren bra igen.

I ca ett och ett halvt år mådde jag ganska bra. Jag fick behandling för min reumatism som gjorde livet lite lättare och jag hade en väldigt positiv syn på framtiden. Till saken hör att jag alltid har haft lätt för att plocka fram de positiva sidorna av livet och inte fokuserar så mycket på det som inte är så roligt.

För fem månader sedan, i början av november, var jag och min man på solresa till Teneriffa och jag njöt. Jag älskar sol, värme, kravlöshet och långa promenader för att utforska omgivningarna. God mat och en del läskande drinkar gjorde också tillvaron underbar. Sista dagarna kände jag en hård klump högt upp i buken. Det gjorde inte ont men den kändes obekväm och jag tyckte att den syntes tydligt. Jag tänkte att ojdå, nu har jag nog ätit lite väl mycket och får hålla igen lite när vi kommer hem så jag hade inga funderingar över om det var något annat.

När vi hade varit hemma några dagar fick jag ont, jobbigt att andas och svårt att orka gå. Jag ringde sjukvårdsupplysningen och blev tillsagd att åka in till akuten. Min medicinering mot värken gav skäl till att vara extra försiktig för den kan påverka allt möjligt och vara lite lurig. Jag fick komma in nästan på en gång och efter laxering (aldrig kul) och röntgen hamnade jag på deras observationsavdelning över natten. Fick höra att det var mina levercystor som spökade och att levern var ganska mycket förstorad. Eftersom dessa cystor är helt ofarliga skickades jag hem med en remiss till gastromottagningen för vidare utredning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s